Οικο-Λογική Κατοικία

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η Οικο-Λογική Κατοικία είναι το όνομα αυτής της κατασκευής, η οποία είναι ένα μικρό, μεταφερόμενο, πολυλειτουργικό σπίτι καθώς λόγω της εξωτερικής του όψης μοιάζει με ένα μαγικό κουτί. Το ξύλο της κατασκευής μας προερχόμενο από ιδιαίτερα σκληρή και συμπαγή ξυλεία, με μεγάλο ειδικό βάρος, μεγάλη μηχανική αντοχή στη σύνθλιψη και την κάμψη, με μικρή υδατο-απορροφητικότητα και με αργό ρυθμό καύσης είναι το ιδανικό υλικό κατασκευής οικολογικών κατοικιών. Η προτίμηση των Ιαπώνων στα ξύλινα σπίτια.

Το ξύλο είναι το πιο ζεστό δομικό υλικό, οπότε με τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά (στην τοιχοποιία, τη στέγη και στο μεσοπάτωμα) προσφέρει απόλυτη ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι με ελάχιστα έξοδα ρύθμισης και ενίσχυσης της εσωτερικής θερμοκρασίας. Η εξήγηση είναι απλή: το ξύλο λειτουργεί ως ένας φυσικός και βιολογικός ρυθμιστής της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του αέρα στο εσωτερικό της κατασκευής.

Η κατασκευή βασίζεται σε ένα απλό σύστημα δόμησης από ξύλινα πλαίσια τα οποία δημιουργούν ένα τρισδιάστατο όγκο αποτελούμενο από τετράγωνα συμπαγή panel. Οι διαστάσεις των panel και οι μηχανισμοί ένωσης διευκολύνουν στο να μπορούν να γίνουν αλλαγές σε όλες τις διαστάσεις του σπιτιού. Η σκεπή είναι καλυμμένη με μεμβράνη και κεραμίδια από καουτσούκ τα οποία προστατεύουν το σπίτι από το νερό και τις κλιματικές αλλαγές.

Το εσωτερικό του σπιτιού είναι μεσαίου μεγέθους και χωρισμένο σε δύο επίπεδα. Στο πάνω μέρος, ο ανοιχτός χώρος προσφέρεται για υπνοδωμάτιο ή γραφείο ανάλογα με το ύψος του. Το κάτω μέρος είναι αφιερωμένο στους κοινόχρηστους χώρους: κουζίνα, μπάνιο και καθιστικό με σκάλα η οποία είναι κινούμενη για ευκολότερη χρήση.

Η κουζίνα, η τουαλέτα και το πατάρι έχουν τοποθετηθεί προς το βορά ώστε να υπάρχει προστασία γύρω από το προνομιακό σημείο του σπιτιού που είναι το καθιστικό για την καθημερινή διαβίωση. Τα σχεδόν (μικρά ανοίγματα για τον βασικό αερισμό και φωτισμό) ερμητικά κλειστά ξύλινα τοιχία στις βόρειες, ανατολικές και δυτικές πλευρές συμβάλλουν στην παθητική ηλιακή επίδραση, ενώ η νότια πρόσοψη ανοίγει ώστε να δέχεται όσο περισσότερο ήλιο μπορεί. ΄Ολος ο νότιος τοίχος είναι ένα μεγάλο παράθυρο, το οποίο ενώνει τον χώρο με το περιβάλλον προσφέροντας φυσικό φωτισμό και αερισμό σε όλους τους χώρους. Η κατασκευή αυτή επαρκώς μονωμένη σε όλες τις εξωτερικές της επιφάνειες και μαζί με τις επενδύσεις του ξύλου δίνει το ανώτερο επιθυμητό θερμο-ηχομονωτικό αποτέλεσμα. Η βάση του είναι επίσης προκατασκευασμένη και μπορεί να τοποθετηθεί μαζί με όλο το σπίτι σε μία μέρα.

Αυτός ο τύπος κατασκευής κατοικίας είναι το πρώτο βήμα προς μία αρχιτεκτονική πολιτική περισσότερο διαρκή και υπεύθυνη. Δεν είναι μόνο η χρήση φυσικών υλικών που δείχνει την αρχιτεκτονική γοητεία των οικολογικών κατοικιών αλλά η μεγάλη ποικιλία οικολογικών υλικών που επιτρέπει στους αρχιτέκτονες μοναδικές λύσεις κατασκευών για κάθε απαίτηση ως προς το μέγεθος αλλά και την χρήση αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΟΙΧΙΩΝ

Φορτώνει...