Γιατί να επιλέξετε την προκατασκευή;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η προκατασκευή καίγεται;

Η φωτιά είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για κάθε κτίριο. Ειδικά για τις προκατασκευασμένες κατοικίες όμως υπάρχουν και χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα ειδικά υλικά επικάλυψης τα οποία δεν επιτρέπουν στο ξύλο να αναφλέγεται εύκολα. Αν συγκρίνουμε τη θερμική συμπεριφορά του ξύλου με κάποιου άλλου υλικού, όπως στην περίπτωση μιας μεταλλικής κατασκευής, μπορούμε να διακρίνουμε ορισμένες βασικές διαφορές. Η ξύλινη κατασκευή ύστερα από εκτεταμένη έκθεση στη φωτιά παραμένει στατικά ανθεκτική λόγω της δομής της. Όταν π.χ. καίγεται μια ξύλινη δοκός προσβάλλεται μόνο η εξωτερική πλευρά της, ενώ η εσωτερική παραμένει άθικτη και συνεχίζει να αντέχει στις πιέσεις. Το μέταλλο όμως όταν θερμανθεί λυγίζει από το ίδιο του το βάρος, καταστρέφοντας έτσι όλη την κατασκευή στο σύνολό της.

Το ξύλο δεν μπορεί να αναφλεγεί αυτόνομα παρά μόνο αν σημειωθούν θερμοκρασίες 450ο C - 500ο C, όπου ακόμα και ο χάλυβας χάνει το μεγαλύτερο μέρος από την αντοχή του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λόγω της κακής αγωγιμότητας του ξύλου, σε περίπτωση πυρκαγιάς ο ξύλινος σκελετός (ή το δοκάρι) δεν επιτρέπει την άνοδο της θερμοκρασίας σε γειτονικούς χώρους στους οποίους δεν έχει εκδηλωθεί φωτιά, αποτρέποντας έτσι την αυτόματη ανάφλεξη αντικειμένων όπως κουρτίνες και έπιπλα.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η απουσία επικίνδυνων τοξικών αερίων στις προκατασκευασμένες κατοικίες σε περίπτωση πυρκαγιάς, γεγονός που επιτρέπει στους παρευρισκόμενους εκείνη τη στιγμή να εγκαταλείψουν εγκαίρως τον χώρο χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τις αισθήσεις τους από την εισπνοή τοξικών αερίων όπως συνήθως συμβαίνει σε άλλες δομικές κατασκευές κατά την καύση οικοδομικών υλικών.

Η προκατασκευή είναι αντισεισμική;

Επειδή στη χώρα μας παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα οι κατοικίες αυτού του τύπου προσφέρουν τη μέγιστη αντισεισμικότητα, η οποία μάλιστα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί κατάλληλα από την πολεοδομία με την έκδοση της αδείας. Αστοχίες υλικού ή κατασκευής δεν υπάρχουν καθώς αυτή ολοκληρώνεται σε εργοστασιακό περιβάλλον. Η κατοικία είναι αντισεισμική γιατί ο φέρων σκελετός της κατασκευάζεται από ξυλεία Ευρώπης. Το ξύλο εκτός από τη φυσική αντοχή του, έχει ελαστικότητα ως υλικό σε κάθε είδους φορτίσεις όπως π.χ. του σεισμού. Η δομή της όλης κατασκευής εξασφαλίζει άριστη και αποτελεσματική αντισεισμικότητα δεδομένου ότι η βαριά κατασκευή των τοιχίων σε συνδυασμό με τη στέγη που έχει πολύ λιγότερο βάρος από την πλάκα μπετόν, έχουν σαν αποτέλεσμα το χαμήλωμα του κέντρου βάρους του κτιρίου προς το έδαφος, με αποτέλεσμα η κατοικία να πάλετε χωρίς να κάνει ρωγμές

Η προκατασκευασμένη κατοικία είναι επαρκώς μονωμένη;

Οι προκατασκευασμένες κατοικίες με φέροντα σκελετό και οροφή από λευκή ξυλεία Ευρώπης, παρέχουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης γιατί το ξύλο είναι το πιο ζεστό δομικό υλικό, οπότε με τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά στην τοιχοποιία, τη στέγη και στο μεσοπάτωμα που απαιτούνται βάσει του νόμου Κ.Εν.Α.Κ. παρέχουν απόλυτη ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι με ελάχιστα έξοδα ρύθμισης και ενίσχυσης της εσωτερικής θερμοκρασίας (καλοριφέρ, τζάκι κ.ά.). Η θερμομόνωση της προκατασκευής αποδίδει πολύ περισσότερο σε σχέση με το μπετόν, με το σίδηρο και με το αλουμίνιο. Σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι οι προκατασκευές απαιτούν από 25% έως 45% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη.

Η προκατασκευή έχει διάρκεια ζωής;

Οι προκατασκευές έχουν αντοχή στον χρόνο γιατί το ξύλο που είναι το βασικό δομικό στοιχείο των κατασκευών μας, έχει αποδειχθεί ότι είναι ανθεκτικό σαν υλικό από τις παλιές κατασκευές της εταιρείας οι οποίες είναι επισκέψιμες και σήμερα, αλλά και από την πληθώρα των εφαρμογών του ξύλου στην Ελλάδα όπως π.χ. στα χωριά του Πηλίου αλλά και βορειότερα στα Ζαγόρια κ.α., όπου από παλιά κατασκεύαζαν ένα είδος τύπου προκατασκευής που μετά τη λάσπωναν και στις δύο πλευρές της. Η μεγάλη αντοχή του ξύλου αποδεικνύεται επίσης από την ποσότητα και το εύρος των προκατασκευών που γίνονται στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ οι κλιματικές συνθήκες εκεί είναι πολύ δυσκολότερες από της Ελλάδας.

Είναι οικολογική κατασκευή;

Η προκατασκευασμένη κατοικία αποτελείται από φέροντα σκελετό και στέγη από ξυλεία Ευρώπης. Το ξύλο ενσωματώνεται πολύ καλά στο φυσικό περιβάλλον και παρουσιάζει εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες λόγω της φύσης του. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το να κατασκευάζεις υπολογίζοντας την οικολογία είναι ένα εμπόδιο για την αρχιτεκτονική. Τίποτα δεν είναι αδύνατο στην οικο-κατασκευή. Όσο και αν μοιάζει με ένα θαύμα, το μικρό κόστος μιας οικο-κατασκευής ενθαρρύνει την πραγματοποίηση εξαιρετικών κατασκευών αναλόγως με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη. Η οικο-κατασκευή αποτελεί μια λύση για το μέλλον παρά το οικονομικό ζήτημα της εποχής μας και σε αυτό συντελούν οι επιδοτήσεις, οι επιχορηγήσεις από διάφορους φορείς και οι νέες τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια κ.α.) οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για ένα μέλλον περισσότερο οικολογικό.

Σκοπός του αρχιτέκτονα και της εταιρείας Σοφιανόπουλοι Ο.Ε. είναι ο σωστός σχεδιασμός και προσανατολισμός της κατοικίας σας, ώστε μαζί με την εφαρμογή του νέου νόμου Κ.Εν.Α.Κ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) στην κατασκευή, να επιτυγχάνεται η μέγιστη ενεργειακή απόδοση της προκατασκευασμένης κατοικίας. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που γίνανε από την εταιρεία μας για να εξοικονομείτε ενέργεια όταν κατοικείτε μια προκατασκευασμένη κατοικία είναι:

- Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους της κατοικίας.
- Ενισχυμένη ως προς την περιεκτικότητα και μεγαλύτερης διατομής μόνωση στέγης.
- Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων.
- Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με - σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Η προκατασκευή είναι φιλική στον άνθρωπο;

Οι κατασκευές της εταιρείας μας καθώς έχουν ως πρώτη ύλη το ξύλο στον φέροντα σκελετό και την οροφή της κατοικίας παρέχουν ιδανικές συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, γιατί το ξύλο είναι το πιο ζεστό δομικό υλικό, οπότε με τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά παρέχεται απόλυτη ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι με ελάχιστα έξοδα ρύθμισης και ενίσχυσης της εσωτερικής θερμοκρασίας. Η εξήγηση είναι απλή: το ξύλο λειτουργεί ως ένας φυσικός και βιολογικός ρυθμιστής της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στο εσωτερικό της ένα ισορροπημένο «μικροκλίμα» και μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Οι προκατασκευασμένες κατοικίες είναι τυποποιημένες;

Η εταιρεία μας επειδή δραστηριοποιείται στον τομέα των προκατασκευών εδώ και δεκαετίες, έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, την υποδομή και τον βιομηχανικό εξοπλισμό ώστε να υλοποιήσει κάθε αρχιτεκτονικό σχέδιο, να διαμορφώσει την κατοικία εσωτερικά και εξωτερικά αποδίδοντας το ύφος που ονειρεύεται ο υποψήφιος αγοραστής.

Πόσο κοστίζει;

Oι κατοικίες της εταιρείας μας εκτός από την κατασκευαστική αρτιότητα έχουν να επιδείξουν και άλλα προτερήματα σε οικονομικό και πρακτικό επίπεδο:
• Προκαθορισμένο με ακρίβεια κόστος κατασκευής, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα σωστού προϋπολογισμού αφού επιλεγούν πρώτα τα υλικά με βάση τις προτιμήσεις του πελάτη.
• Ταχύτητα κατασκευής και συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης έργου με συνέπεια την αποφυγή επιπλέον κόστους κατασκευής.
• Μικρή συντήρηση γιατί τα υλικά που χρησιμοποιούνται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά έχουν μεγάλη αντοχή, οπότε εξοικονομούμε χρόνο και χρήματα.
• Είναι οικονομικότερες των συμβατικών κατασκευών σε ποσοστό 30%.
• Έχουν υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να έχουμε οικονομία στο κόστος θέρμανσης και ψύξης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι προκατασκευές απαιτούν από 25% έως 45% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη.
• Εξοικονόμηση εμβαδού, γιατί τα τοιχία έχουν μικρότερο πάχος σε σχέση με της συμβατικής κατασκευής συνεπώς κερδίζουμε τ.μ. στο εσωτερικό της κατοικίας.
• Τέλος οι προκατασκευές απαλλάσσονται από τις εισφορές στο  Ι.Κ.Α. κατά ποσοστό 70% σε σχέση με τις εισφορές που απαιτεί η συμβατική κατασκευή.

Γιατί προκατασκευασμένο;

ΑΠΕΙΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Το σύστημα κατασκευής της εταιρείας μας, δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει ο ίδιος το μέγεθος, το σχέδιο, την εσωτερική διαρρύθμιση και γενικότερα το ύφος της κατοικίας που ονειρεύεται σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειάς του. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ο πελάτης να επιλέξει το στάδιο που θέλει να σταματήσει η κατασκευή από εμάς και να συνεχίσει ο ίδιος με δικά του συνεργεία, εξοικονομώντας χρήματα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
Η πολύχρονη παρουσία της εταιρείας μας στην ελληνική αγορά μας έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία και υποδομή για τη σωστή και ασφαλή ολοκλήρωση της κατοικίας σας. Παράλληλα οι κατοικίες  κατασκευάζονται από την εταιρεία μας βάσει των προδιαγραφών Κ.Εν.Α.Κ. (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) και των μελετών της άδειας όσον αφορά τα αρχιτεκτονικά, τα στατικά, τη θερμομόνωση, την πυρασφάλεια και την αντισεισμικότητα.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Το κόστος κατασκευής και η τελική τιμή της προκατασκευασμένης κατοικίας διαμορφώνεται 30% χαμηλότερα από το κόστος από των συμβατικών κατασκευών. Η συνολική δαπάνη της κατοικίας διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής, το είδος τοιχοποιίας, τους ορόφους της κατοικίας, τα διακοσμητικά υλικά κ.α. Πολύ σημαντικό θέμα, σχετικό με την τιμή αποτελεί και το γεγονός ότι το κόστος της κατοικίας είναι γνωστό στο σύνολό του από την αρχή της κατασκευής. 

ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Επειδή στη χώρα μας παρατηρείται συχνή σεισμική δραστηριότητα οι κατοικίες αυτού του τύπου προσφέρουν τη μέγιστη αντισεισμικότητα, η οποία μάλιστα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί κατάλληλα από την πολεοδομία με την έκδοση της αδείας. Αστοχίες υλικού ή κατασκευής δεν υπάρχουν καθώς αυτή ολοκληρώνεται σε εργοστασιακό περιβάλλον. Η κατοικία είναι αντισεισμική γιατί ο φέρων σκελετός της κατασκευάζεται από ξυλεία Ευρώπης. Το ξύλο εκτός από τη φυσική αντοχή του, έχει ελαστικότητα ως υλικό σε κάθε είδους φορτίσεις όπως π.χ. του σεισμού. Η δομή της όλης κατασκευής εξασφαλίζει άριστη και αποτελεσματική αντισεισμικότητα δεδομένου ότι η βαριά κατασκευή των τοιχίων σε συνδυασμό με τη στέγη που έχει πολύ λιγότερο βάρος από την πλάκα μπετόν, έχουν σαν αποτέλεσμα το χαμήλωμα του κέντρου βάρους του κτιρίου προς το έδαφος, με αποτέλεσμα η κατοικία να πάλετε χωρίς να κάνει ρωγμές.

ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Το ξύλο από τη φύση του είναι υγιεινό και ρυθμίζει την υγρασία του χώρου απορροφώντας μεγάλο ποσοστό αυτής όταν υπάρχουν υδρατμοί. Επίσης η φυσική ηχοαπορροφητική ικανότητα του, συμβάλλει στην καλύτερη ηχομόνωση μεταξύ των χώρων της κατοικίας.  Οι κατασκευές της εταιρείας μας καθώς έχουν ως πρώτη ύλη το ξύλο στον φέροντα σκελετό και την οροφή της κατοικίας παρέχουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, γιατί το ξύλο είναι το πιο ζεστό δομικό υλικό, οπότε με τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά παρέχεται απόλυτη ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι με ελάχιστα έξοδα ρύθμισης και ενίσχυσης της εσωτερικής θερμοκρασίας. Η εξήγηση είναι απλή: το ξύλο λειτουργεί ως ένας φυσικός και βιολογικός ρυθμιστής της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στο εσωτερικό της ένα ισορροπημένο «μικροκλίμα» και μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον.

ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΟΧΗ
Οι προκατασκευές έχουν αντοχή στον χρόνο γιατί το ξύλο που είναι το βασικό δομικό στοιχείο της προκατασκευής μας, έχει αποδειχθεί ότι είναι ανθεκτικό σαν υλικό από τις παλιές κατασκευές της εταιρείας, οι οποίες είναι επισκέψιμες έως και σήμερα, αλλά και από την πληθώρα των εφαρμογών του ξύλου στην Ελλάδα όπως π.χ. στα χωριά του Πηλίου αλλά και βορειότερα στα Ζαγόρια κ.α., όπου από παλιά κατασκεύαζαν ένα είδος τύπου προκατασκευής που μετά τη λάσπωναν και στις δύο πλευρές της. Η μεγάλη  αντοχή του ξύλου αποδεικνύεται επίσης  από την ποσότητα και το εύρος των προκατασκευών που γίνονται στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ οι κλιματικές συνθήκες εκεί είναι πολύ δυσκολότερες από της Ελλάδας.

ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των προκατασκευασμένων κατοικιών είναι η ταχύτητα παράδοσης του έργου η οποία γίνεται εντός 3 - 4 μηνών αναλόγως με το σχέδιο και το μέγεθος της κατοικίας. Οι προκατασκευασμένες κατοικίες μπορεί να παραδοθούν σε αυτό το διάστημα εντελώς ολοκληρωμένες με το ‘κλειδί στο χέρι’ ή αν ο πελάτης το επιθυμεί σε ημιτελή μορφή σε μικρότερο χρονικό διάστημα. 
Οικονομία, υπολογισμένο κόστος από την αρχή, γρήγορη αποπεράτωση, απεριόριστη αντοχή στο χρόνο, άρτια αισθητική και υψηλή ποιότητα είναι τα χαρακτηριστικά της ΔΙΚΗΣ  ΜΑΣ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.

Ποια τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τοιχίων;
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΙΩΝ

Οι κατασκευές μας επειδή έχουν σαν βάση της τοιχοποιίας τους και της στέγη τους πυκνό σκελετό από ξύλο με προέλευση Ευρώπης:
• είναι αντισεισμικές γιατί το ξύλο είναι ελαστικό υλικό
• έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής γιατί το ξύλο ζει περίπου 95 χρόνια
• έχουν μεγάλη στατική επάρκεια και συμπεριφέροντε με ασφάλεια σε όλες τις καταπονήσεις
• έχουν μεγάλη αντοχή στις πυρκαγιές δεδομένου ότι οι εξωτερικές πλευρές των κατοικιών επικαλύπτονται με ακρυλικό σοβά, η στέγη με κεραμίδια ενώ τα κουφώματα είναι από αλουμίνιο
• το ξύλο απορροφά την υγρασία του χώρου όταν αυτή είναι υψηλή και την απελευθερώνει όταν αυτή είναι χαμηλή
• το ξύλο δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας, προσφέροντας δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα
• το ξύλο απορροφά τους θορύβους, τις σεισμικές δονήσεις και την ραδιενεργή ακτινοβολία
• το ξύλο φιλτράρει τον αέρα και τον εμπλουτίζει με ιόντα οξυγόνου
• τέλος σαν φυσικό υλικό είναι υγιεινό και οικολογικό.